مشخصات چوب پلاست؛ متریالی نوین و مقاوم در صنعت ساخت و ساز
در رابطه با مشخصات چوب پلاست اولین موضوعی که به ذهن میرسد تاریخچه این محصول است. چوب پلاست متریال نوینی است که تاریخچه ای طولانی ندارد. یک سازه و متریال نوپا در صنعت ساخت و ساز محسوب می شود. در دهه 1980 میلادی در کشور آمریکا استارت آن برای تولید این متریال زده شد.
اولین بار در سال 1983 میلادی در کشور آمریکا چوب پلاست یا همان کامپوزیت چند سازه ای ابداع شد. از آن برای ساخت پنل های داخل خودرو های سواری (کارخانه ووداستاک) استفاده می شد.
دهه 90 میلادی اوج رشد و شکوفایی چوب پلاست است. در شرکت های مختلف از پلیمر های متفاوتی برای تولید این محصول استفاده میکردند. برای ابداع متریال جدید ترکیبات خاصی را مورد آزمایش قرار می دادند. این آزمایشات برای افزایش مقاومت مکانیکی و فیزیکی متریال با ترکیبات جدید بود.
مشخصات چوب پلاست امروزی که شاید تکامل یافته ترین نوع چوب پلاست باشد نتیجه آزمایش های مختلفی است که در گذشته انجام می دادند.
در بسیاری از کشورها بیشتر تحقیقات بر روی دوام و عمر مفید چوب انجام می شود. به دلیل اینکه علاقه دارند در فضای باز از این متریال منحصربه فرد استفاده کنند.
ترکیبات دو ماده اصلی برای تولید چوب پلاست عبارت اند از:
- چوب: شامل درختان و گیاهان ارزانقیمت است که به وفور وجود دارند مانند بامبو. الیاف چوب، پسماند های کشاورزی، ضایعات کاغذ و مازاد چوب از کارخانجات نجاری و تولید محصولات چوبی را میتوان نام برد.
- پلیمر: ماده اصلی دوم شامل پلیمر است که با چوب ترکیب می شود. چهار نوع پلیمر را شامل می شود. زمانی که با چوب ترکیب شوند هرکدام مقاومت متفاوتی را می سازند که در صنایع مختلف کاربرد دارند.
خواص و مشخصات مکانیکی چوب پلاست
در بخش مشخصات چوب پلاست و خواص مکانیکی آن ویژگی های دیگری نیز در نظر گرفته می شوند. مقاومت برش چوب پلاست یکی از خواص مکانیکی آن است که حدود 27 مگاپاسکال می باشد. مشخصه دیگر درباره خواص مکانیکی، مقاومت خمشی آن بوده که حدود 40 مگاپاسکال است.
الاستیسیته پایین از دیگر ویژگیهای چوب پلاست است که در حدود 0.1 چوب می باشد. الاستیسیته یعنی استحکام و مقاومت یک جسم در برابر تغییراتی که با وارد کردن نیرو انجام می شود. همچنین بازگشت جسم به اندازه و شکل اولیه که بعد از حذف نیرو شامل می شود. این واژه ریشه یونانی دارد و با نام های دیگری مانند ارتجاعی و کشسانی نیز شناخته می شود.
افزودنی ها برای استحکام هرچه بیشتر چوب پلاست
- کنترل کننده رئولوژی و روان کننده: برای ضد چسبندگی، بهبود جریان و رها کننده خمیر استفاده می شود. روان کننده ها بر دو نوع هستند: روان کننده داخلی و روان کننده خارجی. نکته مهم این است که روان کننده ها با توجه به نوع چوب و پلیمر تغییر می کنند. روان کننده ها ظاهر چوب را بهبود می بخشند.
- پایدار کننده: مانع ایجاد واکنش های شیمیایی میشود. از تغییر اعضای اصلی چوب پلاست جلوگیری می کنند.
- جفت کننده : با نام سازگارکننده نیز شناخته میشود. باعث میشود که اجزای ناسازگار در ترکیب مواد اولیه بهتر با هم ترکیب شوند. بیشتر خواص فیزیکی و مکانیکی عمدتاً به تعامل ایجاد شده بین چوب و ترموپلاستیک بستگی دارد. یکی از کارآمدترین راهها برای بهبود تعامل بین چوب و پلیمر، استفاده از عامل جفت کننده (ماده افزودنی) است.
- پایدارکننده در برابر اشعه uv: باعث می شود که چوب پلاست در برابر اشعه خورشید دچار آسیب نشود.
- پایدارکننده حرارتی: در برابر حرارت درجه مقاومت بسیار بالایی دارد.
- ضد آفت: چوب پلاست در برابر آفت، قارچ، کپک و… مقاوم می شود.
- به تاخیر انداز شعله: از شعله ور شدن زودهنگام متریال جلوگیری می کند.
- پرکننده: این افزودنی بر روی محصول نهایی چوب پلاست تاثیر میگذارد.
استاندارد، از مهمترین مشخصات چوب پلاست
- BS EN 1553Y
- ASTM D7031
- استاندارد ملی ایران به شماره 19905
استانداردها برای تولید چوب پلاست در چهار گروه دسته بندی می شوند که شامل موارد زیر است:
- ویژگی های مکانیکی و عملکردی می باشد که با درجه مقاومت چوب پلاست
- ویژگی های چوب پلاست
- مقاومت چوب پلاست در برابر حرارت، حریق و رطوبت-یکی از مشخصات چوب پلاست که به عنوان مهم ترین مزیت شناخته می شود جذب بسیار ناچیز رطوبت است. همچنین مقاومت در برابر حرارت و به تعویق انداختن شعله از دیگر مشخصات چوب پلاست می باشد.
- چوب پلاست مقاومت محیطی
میزان و درصد ترکیبات برای تولید محصولات مختلف
در توضیح مشخصات چوب پلاست ذکر این نکته مهم است که درصد ترکیب چوب و پلیمر در موارد مختلف متفاوت است. البته به نوع تولید نیز وابسته است
هر چقدر درصد چوب بیشتر باشد درجه سختی و شکنندگی چوب پلاست بیشتر است. در نتیجه بافت سخت تری خواهد داشت. معمولاً ترکیب چوب برای تولید چوب پلاست از 50% تا 70% متغیر می باشد. چوب پلاست متریال بسیار محبوبی است که به عنوان بهترین جایگزین برای چوب شناخته می شود.